Vastagbél daganat

Halálos kimenetelű a vastagbél daganat, hogyan előzhetjük meg?

Vastagbél daganatA vastagbéldaganat sajnos az egyik legveszélyesebb rákos megbetegedés hazánkban. Leggyakrabban halálos kimenetelű betegség, de odafigyeléssel megelőzhető lenne. Keletkezésének kockázatát a lerakódó méreg és salakanyagok okozzák, így a vastagbéldaganat megelőzésében a rendszeres béltisztítás fontos szerepet kell, hogy kapjon.

Magyarországon az ismert rákok közül a vastagbéldaganatban halnak meg a legtöbben, tudniillik az összes rák mintegy 20 százaléka a vastagbélben alakul ki. E szörnyű betegség az esetek túlnyomó részében elkerülhető, rááadásul gyógyítható lenne. Ha egészségesen táplálkoznánk, gyakran mozognánk, mindemellett elvégeznénk alkalomadtán a megfelelő béltisztító kúrát, akkor minimálisra csökkenthetjük a rák kockázatát.

Hogyan táplálkozzunk, hogy megelőzzük a vastagbéldaganat kialakulását?

Sajnos nem lehet tudni, hogy mi okozza a vastagbéldaganatot. A mértéktelen alkoholfogyasztás, a stressz, a gyulladások, a mozgásszegény életmód és a rostokban szegény, de zsírokban gazdag étrend jelentősen növeli a betegség kockázatát. A helytelen táplálkozás következtében felhalmozódnak a mérgek és salakanyagok a bélrendszerben. Anyagcsere folyamán a bélfalon letapadó salakanyagban megbúvó élősködők és a bélflóra patogén mikroorganizmusai is mérgeket termelnek, ezzel hozzájárulva a vastagbéldaganat kialakulásához.

A vastagbéldaganat korai felismerését megnehezíti, hogy sokáig nem okoz fájdalmas vagy kellemetlen, mitöbb a betegségre utaló panaszokat.

A vastagbéldagantra utaló jelek:

Gondolkodás nélkül forduljunk orvoshoz, ha a székletünkbe vér kerül, és színe/minősége hirtelen megváltozik, továbbá ha a szorulás és a hasmenés váltakozását tapasztaljuk.

Mik azok a bélpolipok?

A vastagbéldaganat a vastagbél nyálkahártyájának jóindulatú kinövéseiből (polipok), illetve kisebb részben a gyulladásos bélbetegségekből fejlődik ki, ennek tudatában az elváltozások korai felismerésével a rák jó eséllyel megelőzhető. Megbízható eredményt a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) során kaphatunk. A tükrözés során nem csupán a gyulladások és kinövések mutathatók ki szinte száz százalékos biztonsággal, hanem az esetleges rákot igazoló szövetmintavételre is lehetőség nyílik. A vastagbéltükrözést mindenképpen célszerű elvégezni, ha a hagyományos tesztek vagy a tünetek a vastagbéldaganat jelenlétére utalnak. 50 év felett pedig szinte kötelező a kolonoszkópiás vizsgálat, abban az esetben is, ha nincsenek panaszaink.

A rák kifejlődése hosszú éveket vesz igénybe, így negatív eredmény esetén elégséges 8-9 évente megismételtetni a tükrözést. Családi halmozódás fennállásánál: tehát azoknál, akiknek családjában és különösen a felmenői között előfordult már daganat, javasolt először húsz éves kor körül, majd 3-4 évente elvégezni a vizsgálatot.

Vastagbéldaganat megelőzése méregtelenítéssel?

A cikk elején már utaltunk arra, hogy a vastagbéldaganat igen könnyen halálos kimenetelű lehet, mindazonáltal az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Hogyan? Fontos a mindennapos testmozgás, az egészséges étkezés, ami jelen esetben az állati zsírokban szegény, rostokban gazdag – nyers zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák – élelmiszerek fogyasztását jelenti. Az étrendváltás a mai méreganyagokkal teli ételek miatt nem mindig elegendő a vastagbéldaganat kialakulásában nagy szerepet játszó mérgek illetve káros salakanyagok maradéktalan eltávolítására. Nem vagyunk képesek akkora mennyiségű egészséges élelmiszert fogyasztani, ami még a tavaszi főszezonban is szinte kivitelezhetetlen, mely egyenértékű egy sikeres méregtelenítő kúrával. A rostbevitel növelése önmagában nem garantálja a méregtelenítést – ehhez szükségünk van másra is. Javasolt a rostokat és más tápanyagokat tartalmazó prémium táplálékkiegészítők alkalmazása, hiszen ezek az év bármely szakában a rendelkezésünkre állnak. A döntés előtt mérlegelnünk kell milyen kúrát választunk, hiszen a saját egészségünk a tét. Kizárólag természetes és minőségi összetevőkből álló béltisztító és méregtelenítő programokban bízzunk, amelyek kifejezetten az adott problémára (tehát külön a méregtelenítésre, a béltisztításra és a paraziták eltávolítására) koncentráló, mindazonáltal egymás hatásait erősítő készítményeket tartalmaznak.

Vigyázzunk a gyanúsan olcsó termékekkel! Ne hagyjuk becsapni magunkat, hogy ugyanaz a termék képes egyszerre mindhárom feladattal megbirkózni. Miért? Az arcunkra, a szemhéjunkra és a kezünkre sem ugyanazt a bőrápolót használjuk, hiszen tudjuk, hogy mindegyik testrészünknek másra van szüksége. A méregtelenítés és a béltisztítás esetében sincs ez másképp, ezért rendkívül lényeges, hogy a lehető legjobb megoldást válasszuk, melyre javoslnám a Clean Inside® béltisztító programot.


Ajánlott termék

Béltisztítás | Béltisztító kúraClean Inside® béltisztító Program

A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.