Szorulás

Mikor beszélünk szorulsáróll?

SzorulásA szorulás, más néven székrekedés, általában nem önálló betegség. Székrekedésről abban az esetben beszélünk, ha a székelés gyakorisága heti három alkalom alá csökken, állagát tekintve pedig száraz, kemény, ürítése küzdelmes, gyakran fájdalmas.

A súlyosabb, azaz kórnikus szorulás hátterében többnyire bélelzáródás áll. Magyarországi statisztikát tekintve a lakosság mintegy 2-30%-át érinti ez a betegség, melyről érdemes tudni, hogy hátterében hormon, és igen súlyos idegrendszeri zavarok állhatnak. Normális esetben a salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe, viszont evés hiányában elmaradnak a mozgást kiváltó ingerek.

A szorulás semmiképp sem betegség, nevezzünk inkább egy olyan tünetnek, melynek hátterében számos probléma állhat, mint az akadályozott székletürítés vagy a béltartalom lassú mozgása. A nem megfelelő székelésnek olyan mechanikai és funkciónális okai lehetnek, melyeket többnyire nem megfelelő táplálkozás, hormonális zavar, gyógyszerek mellékhatásai, vagy akár nehézfém mérgezés is kiválthatja, jelen esetben beszélünk szorulásról.

A szorulás orvoslása elengedhetetlenné teszi a táplálkozási szokások megváltoztatását, mely egyben életmódváltással jár. Súlyos esetben hashajtó vagy beöntés alkalmazását, alkalomadtán pedig műtétet is igényel.

Ki kell deríteni a szorulás okát, hiszen a szorulás egy tünet, és semmiképp sem betegség.

A szorulás kezelése gyerekeknél

Csecsemőknél a normális székelés általában napi 4-5 alkalommal történik meg. Az anyatejjel táplálkozó csecsemők hajlamosabbak az ennél gyakoribb székletürítésre, ez a tápszerrel táplált csecsemőknél fordítottan arányos. Két éves korukban a gyermekek naponta 1-2 alkalommal, 4 éves koruktól napi egyszer székelnek.

Milyen okai lehetnek a szorulásnak?

A székrekedés okait osztályozva két csoportot említhetünk meg, elsődleges (veleszületett) és a másodlagos okok miatt kialakult székrekedésre. Általánosságban az elsődleges szorulás a jellemző, ez nem jelent életveszélyt szervezetünknek.

Az idő előrehaladtával a szervezet funkciói megváltoznak, ennek okán a székrekedés kockázata is súlyosbodhat. Elsődleges oka a nem megfelelő élelmi rost bevitele, de emellett igen gyakori a kevés folyadék fogyasztás, vagy a csökkent fizikai aktivitás, gyógyszerek mellékhatásai, esetleg a halálos kimenetelű betegséggel, azaz a vastagbélrák egyik tüneteként mutatkozik meg.

A szorulásra nincs kézzel fogható orvosi magyarázat, ennek ellenére a nők körében sokkal gyakoribb a szorulás, mint a férfiak esetében. A szorulás a legtöbb esetben nem a végzetes stádiumba sorolható vastagbélrák tünete, azonban igen zavaró lehet. Hosszabb ideg tartó fennállás esetén, erőlködéssel társulva, aranyér kialakulásához vezet.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai kiválthatnak szorulást, ilyenek a fájdalomcsillapítók, vízhajtók, antidepresszánsok, görcsoldók. A szorulás kialakulásának felépítésbeli (mechanikai, anatómiai) okai közé sorolható a medencefenék diszfunkció, gerincvelő sérülések, Parkinson kór, vastagbélrák, vagy végbélrepedések is.

A szorulás hátterében igen gyakori a pszihológiai problémák jelenléte, hiszen a széklet önkéntes visszatartása szorulást generál.

Milyen okai lehetnek a visszatartásnak?

  • fájdalomtól való félelema
  • nyilvános wc használata
  • akár a lustaság is

Gyermekek esetén több praktikát is alkalmazhatunk a széklet visszatartás elkerülése érdekében. Például néhány bátorító szó, folyadékok és rostos anyagok bevitelének rendszeresebb fogyasztása a mindennapokban.

A szorulás diagnózisa

A szorulás diagnózisa a beteg tünetei és elmondása együttes kombinációja. Nehezen vagy segítség nélkül kemény vagy kis kemény bogyó formájúvá képződő béltartalom szorulásnak minősül. Abban az esetben is szorulásnak minősülnek ezek a tünetek, ha az ürítés napi rendszerességű. Egyéb tünetek esetén, mint felfúvódás, hasi fájdalom, puffadás, fejfájás, fáradtság érzete, ideges kimerültség, vagy a befejezetlen székelés érzete.

Szorulás kezelése és megelőzése

Az életmódváltás mindenképp egy tudatos lépés egészségünk érdekében. Minél gyakoribb mozgás, természetes, rostokban gazdag étrendkiegészítők fogyasztása. Ügyeljünk az elégséges napi folyadékbevitelre, kimondottan a rostokban gazdag tápanyagok mellett, hiszen ezek csak rontanak a szorulás állapotán a nem elegendő folyadékmennyiség hiányában. A széklet lazításához, amellyel a szorulás elkerülhető lenne, a szervezet elegendő vizet kell, hogy megkössön. A rendszeres béltisztítás, mely évente kétszer ajánlott, sokat javíthat a szorulás állapotán. A Clean Inside® béltisztító kúra, mely biztonságos, fájdalommentes, természetes összetevőkből készült gyógynövény készítmény, teljeskörű védelmet nyújt a sikeres béltisztításban.


Ajánlott termék

méregtelenítő gyógyteaSlim Tea® méregtelenítő és székelésszabályozó gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.