A székrekedésről

A székrekedés tünetei a székletürítés gyakoriságának csökkenése, vagy annak nehézsége. A székrekedés tüneteiben szenvedő ember széklete általában kemény, mert kevesebb vizet tartalmaz, mint normális esetben. A székrekedés egy tünet, nem betegség!

Általában a székrekedés nehezen definiálható, mert mint tünet, személyenként változhat, és mert az emberek nem figyelik a székletürítéseik gyakoriságát, állagát. A normális székletürítés gyakorisága változó, kezdve a napi háromszoritól a heti három alkalomig. Ilyen eltérések fordulhatnak elő kultúrák és embercsoportok között, vagy akár egyénenként is anélkül, hogy bármiféle betegség gyanúja felmerülne. Azonban, ha egy személy bélműködésének gyakorisága megváltozik, és ez az állapot hosszabb ideig fennáll, ez elegendő ok lehet egy orvossal való konzultálásra.

Általában, ha valaki három napon keresztül nem üríti ki a székletét, akkor a béltartalom megkeményedik, és az egyén számára nehézséget, vagy akár fájdalmat is okozhat székelés közben. Idősebb emberek esetében ötször nagyobb a székrekedés kialakulásának veszélye, mint a fiatalabbaknál.

Székrekedés alakulhat ki a rossz táplálkozási, vagy helytelen székelési szokásoknak köszönhetően.

A székrekedés leggyakoribb kiváltó okai

Szegényes táplálkozás

Az étrend gazdag állati zsiradékokban (tejtermék, hús, tojás), vagy finomított cukrot tartalmaz, ugyanakkor alacsony rosttartalmú (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona).

Elégtelen folyadékbevitel

A kis mennyiségű vízfogyasztás, kemény, száraz székletet eredményez.

Koffein és alkohol

Mindkettő fokozott vizeletürítést eredményez, mely kiszáradáshoz vezethet, ha nincsen megfelelő mennyiségű folyadékkal pótolva.

Hozzászólások lezárva.