Székrekedés

SzékrekedésA szorulás általában nem önálló betegség, székrekedésnek azt nevezzük, amikor a széklet gyakorisága heti három alkalom alá csökken, állagát tekintve száraz, kemény, ürítése küzdelmes, esetenként fájdalmas.

A súlyosabb szorulás hátterében többnyire bélelzáródás áll. A lakosság mintegy 2-30%-át érinti ez a betegség, amiről érdemes tudni, hogy hátterében hormon, illetve idegrendszeri zavarok is állhatnak. Optimális esetben az emésztés során keletkezett salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe, evés hiányában viszont elmaradnak a mozgást kiváltó ingerek.

A szorulás nem betegség, sokkal inkább tünet, melynek hátterében számos ok lehet, mint az akadályozott székletürítés és a béltartalom lassú mozgása. Az akadályozott székletürítésnek olyan mechanikai és funkciónális okai lehetnek, amelyeket többnyire nem megfelelő táplálkozás, hormonális zavar, gyógyszerek mellékhatásai, vagy akár nehézfém mérgezés is lehet.

A székrekedés orvoslása szükségszerűvé teszi a táplálkozási szokások megváltoztatását, hashajtó vagy beöntés alkalmazását, alkalomadtán pedig a műtétet.

Elengedhetetlen felderíteni a székrekedést kiváltó okot, hiszen a székrekedés egy tünet, és semmiképp sem betegség.

Székrekedés gyerekeknél

A normális híg székletürítés csecsemőknél általában napi 4-5 alkalommal történik meg. Azok a csecsemők, akik anyatejjel táplálkoznak, hajlamosabbak az ennél gyakoribb székletürítésre, ellentétben a tápszerrel táplált társaiknál. Egyes szoptatott csecsemők minden szoptatás után székel, míg mások 2-3 naponta egy alkalommal. Kutatások igazoljk, hogy az anyatejjel táplált csecsemőknél ritkán alakul ki székrekedés. Érdemes tudni, két éves korukban a gyermekek naponta 1-2 alkalommal, 4 éves korukra napi egy alkalomra csökken a székletürítés.

A székrekedés okai

A székrekedés okait két osztályba soroljuk, az elsődleges (veleszületett) és a másodlagos okok. Döntően az elsődleges székrekedés fordul elő, ez nem jelent életveszélyt szervezetünknek.

Az idő előrehaladtával a székrekedés oka a nem megfelelő élelmi rost bevitele, kevés folyadék fogyasztás, csökkent fizikai aktivitás, gyógyszerek mellékhatásai, esetleg a vastagbélrák egyik tüneteként mutatkozik meg.
A székrekedésre nincs kézzel fogható orvosi magyarázat, ennek ellenére a nemek közötti előfordulása különbséget mutat. Meglepően a nők körében sokkal gyakoribb a székrekedés, mint a férfiak esetében. Igaz a székrekedés a legtöbb esetben nem súlyos stádium, azonban igen zavaró lehet. Tartósabb ideg tartó fennállása, erőlködéssel társulva eltérő szövődmények kialakulásához vezethet, mint aranyér kialakulása, vagy a végbélnyílás környezetében repedések, illetve szakadások képződnek.

Egyes gyógyszerek mellékhatásai is kiválthatnak székrekedést, mint fájdalomcsillapítók, vízhajtók, antidepresszánsok, görcsoldók. A székrekedés kialakulásának felépítésbeli (mechanikai, anatómiai) okai közé sorolhatjuk a medencefenék diszfunkció, gerincvelő sérülések, Parkinson kór, vastagbélrák, vagy végbélrepedéseket is.
A székrekedés hátterében esetenként pszihológiai okok húzódnak, hiszen a széklet önkéntes visszatartása szintén székrekedés tünetet generál. A visszatartás okai lehetnek: a fájdalomtól való félelem, netán a nyilvános wc használat, de akár a lustaság is. Gyermek esetén több módszer is alkalmazható a széklet visszatartás elkerülése érdekében, ilyen lehet néhány bátorító szó, folyadékok és rostos anyagok bevitelének rendszeresebb fogyasztása a mindennapokban.

Székrekedés diagnózisa

Tulajdonképpen a székrekedés diagnózisa a beteg tünetei és elmondása együttes kombinációja. A béltartalom, mely nehezen vagy segítség nélkül kemény vagy kis kemény bogyó formájúvá képződik, székrekedésnek minősül, abban az esetben is szorulásnak minősül, ha az ürítés napi rendszerességű. Figyeljünk az egyéb tünetekre is, mint felfúvódás, hasi fájdalom, puffadás, fejfájás, fáradtság érzete, ideges kimerültség, vagy a befejezetlen székletürítés érzete.

Székrekedés kezelése és megelőzése

Első lépésként érdemes életmódunkon változtatni. Iktassunk be több mozgást, fogyasszunk természetes, rostokban gazdag étrendkiegészítőket, melyek mindennap biztonsággal fogyaszthatóak, és nem utolsó sorban ezzel lágyíthatjuk a székletet.

Az elégséges napi folyadékbevitel elengedhetetlen, főleg a rostokban gazdag tápanyagok mellett, hisz ezek csak rontanak a székrekedés állapotán a nem elégséges folyadékmennyiség hiányában. A széklet lazításához akkor tud a szervezet elegendő vizet megkötni, ha a bevitt vízmennyiség megfelelő.

A rendszeres béltisztítás szintén sokat javíthat az állapotán, akár teljes mértékben megszüntetheti a székrekedés problémáját. Javasolt a Clean Inside® béltisztító kúra, mely biztonságos és természetes eljárásmódja a belek tisztán tartásának.

Forrás:
A Natural Swiss magyarország hozzájárult a tartalom felhasználásához.


Ajánlott termék

Méregtelenítő gyógyteaSlim Tea® méregtelenítő és székelésszabályozó gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.