Probiotikumok

A szerethető probiotikus baktériumok

ProbiotikumokKi hinné, hogy egy baktérium is lehet szerethető? Márpedig a probiotikus baktériumok épp ilyenek! Ezek a jótékony, az emésztésért és a bélflóra egyensúlyáért felelős hasznos baktériumok elengedhetetlenek, ha egészséges szervezetre vágyunk. Ezért kell arra törekednünk, hogy ne szenvedjünk hiányt belőlük – szerencsére a probiotikumok segítségével a probiotikus baktériumokat kívülről is tudjuk pótolni.

A probiotikus baktériumok erősítik az immunrendszert, gátolják a bélflórába bekerülő káros mikroorganizmusok, gombák és baktériumok szaporodását, segítik a legfontosabb tápanyagok felszívódását, és ráadásként hozzájárulnak többek között egyes enzimek, valamint a B- és K-vitamin termelődéséhez. Ám a probiotikus baktériumok csak akkor érvényesülhetnek, ha az emésztőrendszerünkben prebiotikumok is vannak, méghozzá elégséges mennyiségben: ezek az anyagok ugyanis a probiotikus baktériumok táplálékai. A múlt század elején a Nobel-díjas Ilja Mecsnyikov írt először arról, hogy a bélrendszerbe az egyes ételekkel – pl. a joghurt – bekerülő tejsav(lacto)baktériumok kiirtják a káros mikroorganizmusok egy részét, ezzel jelentős mértékben hozzájárulva a szervezet egészséges működéséhez. Mecsnyikov felfedezése alapozta meg a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok (táplálékkiegészítők) létrehozását.

Bélflóra és probiotikumok

Fontos tudni, hogy az emésztés és az immunrendszer működése nagyban függ a bélflóra állapotától. Az immunsejtek 70 százaléka ugyanis a bélflórához hasonlóan a vastagbélben található, ezért a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja az immunrendszer teljesítőképességét. Amennyiben a bélflóra egyensúlya felborul (pl. rossz táplálkozás vagy túl sok gyógyszer bevétele miatt), azonnal pótolni kell a jótékony probiotikus baktériumokat. Ezt megtehetjük probiotikus élelmiszerek fogyasztásával, azonban ezek nem tartalmazzák az összes szükséges baktériumtörzset. Számtalan probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer létezik, de ha például valaki laktózérzékeny, kerülnie kell a tejtermékeket, a sajtokat. A káposzta és a hüvelyes félék kellemetlen puffadást okoznak legtöbbünknél, túlzott bélgáz is jelentkezhet, ami még kellemetlenebb. Ráadásul, mivel az emberek döntő többsége nem ismeri bélflórája összetételét – ehhez egy speciális vizsgálatra van szükség –, abban sem lehetünk biztosak, hogy az élelmiszerekkel a megfelelő baktériumokat visszük be a szervezetünkbe. Ezért okos döntés a minőségi probiotikumok (táplálékkiegészítők) szedése mellett dönteni, melyekben megtalálhatók a leggyakoribb baktériumtörzsek.

A probiotikumok hatása

Minden olyan tünet, illetve betegség esetében, amiket közvetlenül vagy közvetve, a bélflóra egyensúlyának felborulása és a patogén mikroorganizmusok elszaporodása okoz, segítségünkre lehetnek a probiotikumok. Elsősorban az emésztési zavarok, a székrekedés, puffadás, hasmenés kezelhető a probiotikumok szedésével, ami hozzájárul az irritábilis bél szindróma (IBS), a hüvelygyulladás, és az immunrendszer gyengeségével összefüggésbe hozható fertőzések (húgyúti panszok, Candida) kezeléséhez. A probiotikumok bevitelével nagyban csökkenthető még a sokak által rettegett ártalmas koleszterinszint is.

Probiotikumok, prebiotikumok és antibiotikumok

Sajnos még mindig nem eléggé közismert, hogy az antibiotikumok a káros mikroorganizmusok mellett a probiotikus baktériumokat is elpusztítják. Ezért lényeges, hogy bélflóránk, és ezen keresztül, egészségünk védelmében a tabletta bevétele után két órával probiotikumot, valamint prebiotikumot is bevigyünk a szervezetünkbe. A gyomorsavnak is ellenálló prebiotikumok (prebiotikus élelmi rostok) jelentik a jótékony baktériumok legfontosabb táplálékát, de a szervezet és a káros baktériumok számára emészthetetlenek. Tehát a probiotikumok akkor tudják maradéktalanul kifejteni a hatásukat, ha a vastagbélben a prebiotikumok (pl. inulin) is megfelelő mennyiségben vannak jelen.

Fontosak az arányok

Az immunrendszer és az emésztőrendszer akkor működhet megfelelően, ha a bélflórába a jótékony baktériumok aránya legalább hatvan-hetven százalék. Ez úgy tudjuk fenntartani, ha az egészséges életmód – az adalékanyagokkal teletömött ételek, a fehércukor, állati zsírok és szénhidrátok, az alkoholos italok és a dohányzás elhagyása – mellett probiotikus ételeket (natúr, sovány joghurt, kefir, tofu) és probiotikumokat fogyasztunk, valamint rendszeresen méregtelenítő és béltisztító kúrát végzünk. A probiotikumok esetében különösen fontos a minőség: olyan terméket válasszunk, ami minél több probiotikus baktériumtörzset tartalmaz.

Ne hagyjuk magunkat becsapni

Gyakori, hogy az emésztési zavarok tünetei idővel maguktól, vagy diéta, esetleg gyógyszer hatására átmenetileg eltűnnek. Sajnos, ilyenkor mégsem lélegezhetünk fel, mert a kiváltó okok megmaradnak, így a panaszok idővel kiújulhatnak. Ezért elengedhetetlen a probiotikumok bevitele, hiszen ezzel a problémáinkat egyszer és mindenkorra megszüntethetjük. Egyszóval, a probiotikumokkal pótolható probiotikus baktériumok valóban szerethetők, hisz csak a jelenlétükkel lehet szervezetünk makkegészséges!

Forrás:
A Naturalswiss weboldal hozzájárult a tartalom felhasználásához.


Ajánlott termék

Probiotikus kiegészítőSwiss Probiotix® probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.