Probiotikum

Mik azok a probiotikus baktériumok?

ProbiotikumA probiotikumok az emésztésért és a bélflóra egyensúlyáért felelős hasznos baktériumok, amelyek elengedhetetlenek az egészséges szervezet számára. Számos jótékony hatása ismert, szerencsére a probiotikumok segítségével a probiotikus baktériumokat kapszula formájában is tudjuk pótolni.

A probiotikumok szedésével erősíthetjük az immunrendszert, amely az egészséges élethez elengedhetetlen. A probiotikus baktériumok gátolják a bélflórába bekerülő káros mikroorganizmusok, gombák és baktériumok szaporodását, illetve segítik a legfontosabb tápanyagok felszívódását. Hozzájárulnak többek között egyes enzimek, valamint a B- és K-vitamin termelődéséhez. A probiotikus baktériumok kizárólag akkor érvényesülhetnek, ha az emésztőrendszerünkben prebiotikumok is jelen vannak. A múlt század elején a Nobel-díjas Ilja Mecsnyikov publikált először arról, hogy a bélrendszerbe bekerülő tejsav (lacto) baktériumok kiirtják a káros mikroorganizmusok egy részét, ezzel segítve a szervezet egészséges működését. Mecsnyikov felfedezésének köszönhetjük a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok (táplálékkiegészítők) létrehozását.

A bélflóra és probiotikumok hatása

Az immunrendszer működése és az emésztés a bélflóra állapotától függ. Az immunsejtek mintegy 70 százaléka a vastagbélben található, éppen ezért a bélflóra állapota befolyásolja az immunrendszer teljesítőképességét. A bélflóra egyensúlyának felborulása esetén azonnal pótolni kell a jótékony probiotikus baktériumokat.

Hogyan pótolhatjuk a jótékony probiotikus baktériumokat?

Elsőként kiemelendő a probiotikus élelmiszerek fogyasztása, viszont ezek nem tartalmazzák az összes szükséges baktériumtörzset. A számtalan probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek közül sajnos ha például valaki laktózérzékeny, kerülnie kell a tejtermékek és sajtok fogyasztását, melyre a szervezetnek szüksége van, így jelen esetben kifejezetten ajánlott a probiotix kapszula szedése.

Sokaknak igen kellemetlen puffadással járó tüneteket okoznak a káposzta és a hüvelyes félék, illetve túlzott bélgáz is jelentkezhet. Ezen tünetek tekintetében szintén javasolt pótolni a probiotikus baktériumokat kapszula formájában.

Milyen betegségek esetén ajánlott a probiotikumok pótlása?

Sokan nincsenek tudatában annak, hogy igen súlyos betegségek jelenléténél sokat segíthet a probiotikumok pótlása. Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikével küzd, jasavolt a probiotox kapszula szedése:

 • emésztési problémék
 • tejcukor érzékenység
 • aktívan sportol és sok fehérjét fogyaszt
 • nőgyógyászati problémái vannak
 • HPV fertőzése van
 • cukorbeteg
 • gyomorbetegségekkel küzdött
 • antibiotikumot szedett vagy egyéb tartós gyógyszerkúrán van
 • utazási betegségben szenved

Miben segít a probiotix?

 • az emésztésben
 • megújítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
 • az immunrendszer karbantartásában
 • csökkenteni a stressztüneteket

Minden olyan felsorolt tünet, illetve betegség esetében, melyeket közvetlenül vagy közvetve, a bélflóra egyensúlyának felborulása, illetve a patogén mikroorganizmusok elszaporodása okoz, segítségünkre lehetnek a probiotikumok. Elsődlegesen az emésztési zavarok, a székrekedés, puffadás, hasmenés kezelhető a probiotikum kapszula szedésével, amely hozzájárul az irritábilis bél szindróma (IBS), a hüvelygyulladás, és az immunrendszer gyengeségével összefüggésbe hozható fertőzések (húgyúti panszok, Candida) kezeléséhez. A probiotikusok baktériumok pótlásával nagyban csökkenthető a sokak által rettegett ártalmas koleszterinszint is.

Mik azok a probiotikumok, prebiotikumok és antibiotikumok?

Az antibiotikumok a káros mikroorganizmusok mellett a probiotikus baktériumokat is elpusztítják, ennek következtében igen lényeges, hogy bélflóránk, és ezen keresztül, egészségünk megőrzésében a tabletta bevétele után két órával probiotikumot, illetve prebiotikumot is bevigyünk a szervezetünkbe. A probiotikumok akkor tudják a szervezetben maradéktalanul kifejteni a hatásukat, amennyiben a vastagbélben a prebiotikumok (pl. inulin) is megfelelő mennyiségben vannak jelen.

Kezeljük időben a csírázó problémákat!

Igen gyakori, hogy az emésztési zavarok tünetei idővel maguktól, vagy diéta, esetleg gyógyszer hatására átmenetileg eltűnnek, ezzel magunkat és szervezetünket is becsapva az egészségi állapotunkról. Ilyenkor fellélegezhetünk? Nem! A kiváltó okok megmaradnak, a panaszok idővel kiújulhatnak. Elengedhetetlen a probiotikumok bevitele, ugyanis a problémáinkat egyszer és mindenkorra megszüntethetjük a probiotix szedésével.


Ajánlott termék

Probiotikus kiegészítőSwiss Probiotix® probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.