A hasmenésről

Bizonyára mindenki találkozott már a hasmenés nem éppen kellemes állapotával, mely esetben a széklet híg és laza, és naponta több, mint háromszor is ürítési kényszer uralkodik el az.

Az akut hasmenés gyakori jelenség, általában egy-két napig tart, majd magától elmúlik. A két napnál hosszabb ideig tartó állapot azonban már aggodalomra adhat okot. A krónikus hasmenés, mely legalább négy hétig tart, krónikus betegség meglétét igazolhatja. Ebben az esetben ez az állapot lehet folyamatos, vagy időszakos is. Bármilyen időtartalmú hasmenés kiszáradást okozhat, mely azt jelenti, hogy a szervezetben nincs elegendő folyadék, elektrolit-sók, ásványi anyagok, melyek szükségesek lennének a megfelelő működéshez.

Leggyakoribb okok:

  • Bakteriális fertőzés: a szennyezett étel és víz okozhat hasmenést. Továbbá a Campylobacter, Salmonella, Shigella, valamint az E.coli baktériumok is bűnösök lehetnek a hasmenés kialakulásában.
  • Vírusos fertőzés: számos vírus, mint a rotavírus, norovírus, cytomegalovírus, herpes simpex vírus és a vírusos hepatitis is okozhatja a hasmenés kellemetlen állapotát.
  • Paraziták: a paraziták többsége az emésztő rendszerben él és szaporodik. Hasmenés okozói közé sorolhatóak a Giardia lamblia, Entamoeba histolytica és a Cryptosporidium nevű paraziták.

Funkcionális bélpanaszoknak, mint az irrátibilis bélszindrómának is lehet hasmenés a tünete. Az egyes élelmiszerek (laktóz) iránt való túlérzékenység velejárója is lehet ez a kellemetlen tünet.

Hozzászólások lezárva.