Hasmenés

HasmenésA hasmenés definiálása: a sztenderd normáknál gyakoribb (napi 2-3 alkalom felett), illetve a nagyobb mennyiségű híg állagú székletürítés (diarrhoia).

Állagát tekintve a kiürített bélsár híg, nyálkás, emellett véres, gennyes hasmenés is előfordulhat. A hasmenés időszakában gyakori hasgörcsök, vagy a végbél feszítő fájdalma is előfordulhat.
Fokozottan figyeljünk a tisztálkodásra, folyadékpótlásra, illetve a végbélnyílás nagyfokú igénybevétele miatti esetleges kidörzsölődés kezelésére.
A hasmenés nem nevezhető betegségnek, azonban különböző betegségek tüneteként léphet fel szervezetünkben, mint allergia, mosatlan gyümölcs, ételmérgezés, de előfordulhat még gyógyszerek mellékhatásaként, illetve egyes édesítőszerek fogyasztásával szintén hozzájárulhat a hasmenés kialakulásához.
A hasmenés túlnyomóan vírusos vagy bakteriális fertőzés által kialakuló bélgyulladás következménye. Amennyiben két nap elteltével is fennáll a hasmenés, javasolt az orvosi kivizsgálás, hiszen vakbélgyulladás kísérőjelensége is lehet.

A szervezet kiszáradásával igen komoly következményeket generál, a fejlődő országokban gyakorta okoz halált, emellett a második leggyakoribb halálozási ok a csecsemők körében világszerte.
A hasmenés együtt jár a folyadékvesztéssel, mely elektrolit zavarokat okozhat és kiszáradáshoz vezethet. Becslések szerint megdöbbentő adatok kerültek nyílvánosságra 2009-ben, miszerint 1,1 millió 5 éves kor feletti és 1,5 millió 5 év alatti gyermek halt meg hasmenés következtében.

A folyadékpótlás, a só és a cink tabletta szedésé közel 50 millió gyermek életét mentette meg az elmúlt 25 évben.

A hasmenés fajtái

Felszívódási zavar okozta hasmenés
Az elektrolitok, a víz felszívódása és kiválasztása közötti aránytalanság a vékony és vastagbélben, erre a típusú hasmenésre jellemző a mikroszkopikusan felismerhető vizes, híg széklet valamint a súlyvesztés. Jelen esetben jellemzően hosszabb idő telik el a két hasmenéses székletürítés közöttl. A fokozott legyengülés, a vérszegénység és a nagymértékű, folyamatos fogyás a hasmenés következményének tudható be.

Ozmotikus hasmenés
Túl sok víz bekerülése a belekbe okozza az ozmotikus hasmenést. Az egyes emésztési zavaroknak lehet a folyománya, mint például hasnyálmirigy-betegségek. A túlzott magnézium, C-vitamin és az emésztetlen laktóz is okozhat hasmenést, ennek következménye a hirtelen kiszáradás.

Kiválasztási zavar okozta hasmenés
A bélnyálkahártya akut, illetve krónikus gyulladása okozza, a gyulladás következtében az elektrolitok és a víz felszívódása csökken, valamint nagyobb mennyiségű nyálkát eredményez a bélben. Okozhat erőtlenséget, valamint hasi görcsökkel járó nyálkás, vizes székletet.

Mozgászavar okozta hasmenés
A belek nem megfelelő mozgása esetén az étel hosszabb ideig marad a bélben, ami bakteriális túltengéshez vezet, emellett az erjedés és rothadás következtében erős puffadást eredményez ez az állapot, majd a belek intenzívebb mozgása folytán az étel rövidebb ideig érintkezik a bélnyálkahártyával, így csökken a felszívódás teljesítménye.

Hasmenés gyakorisága

Alkalmi hasmenés
Hátterében túlnyomórészt stressz, idegeskedés, vagy egyszerű gyomorrontás álhatl, mely diétával, sok folyadékbevitellel és pihenéssel orvosolható.

Visszatérő hasmenés
Egyes tünetei lehetnek a tartós stressz, félelem, vagy akár vírusos gyomorrontás. Jellemzően hirtelen érkezik a hasmenés, majd néhány napon belül enyhül, végül magától megszűnik. Amennyiben ezt a fajta hasmenést gyomor vagy bélfájdalom kíséri, mindenképpen keressük fel egy szakorvost. Elkpzelhető, hogy gyógyszeres kezelés szükséges a hasmenés megszüntetéséshez.

Állandó vagy gyakori hasmenés
Felismerhető tünetei a rohamszerű, valamint 3-4 napnál tovább tartó hasmenés, magas láz, fájdalom, gennyes, véres széklet. Amennyiben ezeket tapasztalja, sürgősen forduljon orvoshoz, mivel ennek hátterében súlyosabb betegség is állhat.

Méregtelenítéssel az egészségért!

Szervezetünk folyamatos és természetes úton történő tisztítása és méregtelenítése kellő odafigyelést igényelne életünk folyamán.
Az immunrendszerünk 70 százaléka a belekben található, ebből fakadóan nagymértékben gyakorol hatást egészségi állapotunkra a bélflóra egyensúlyban tartása. A hasmenés könnyedén megelőzhető, ha rendszeresen tisztítjuk beleinket és tisztán tartjuk, ehhez nyújt remek segítséget a Clean Inside® béltisztító kúra használata.


Ajánlott termék

Probiotikus kiegészítőSwiss Probiotix® probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.