Hasfájás

HasfájásSzinte mindenkinek volt már hasfájás problémája élete során, azonban a hasfájás nem minden esetben utal komoly egészségügyi problémára.

Sok szervünk található meg a hasban, vagy annak környékén, éppen ezért a hasfájás bármelyiktől eredhet.

Emésztéssel kapcsolatos szervek

 • Nyelőcső vége
 • Gyomor
 • Vékony és vastagbelek
 • Máj
 • Epehólyag
 • Hasnyálmirigy
 • Aorta, mely egy nagy véredény, ami egyenesen a has belseje felé fut. Féregnyúlvány, a has jobb alsó részében, melynek sok szerepe nincsen.
 • Vesék, két bab alakú szerv a hasüreg belsejében.
 • Lép, mely egy bőséges vérellátású szerv a hasüreg bal oldalán, többek között vértisztító és ellenanyag termelő feladatot lát el.

A hasfájás más területekről is kiindulhat, mint például a mellkas, vagy a kismedence. Egy hasfájás utalhat általános fertőzésre is, akár egy influenzára, ami a test számos területére kihathat.

Érdemes azzal tisztában lenni, hogy a hasfájás intenzitása nem feltétlenül tükrözi az állapot komolyságát, hiszen súlyos hasi fájdalmat okozhatnak gázok, vagy a görcsös vírusos gyomor-bél hurut, ugyanakkor a viszonylag enyhe fájdalom, vagy akár fájdalom nélküli esetben is már jelen lehetnek olyan életveszélyes állapotok, mint a vastagbélrák, vagy a korai vakbélgyulladás.

Hasfájás típusai tünet szerint

Általános hasfájás
A hasfájás lehet általános, mely fájdalom a hasunk több mint felére kiterjed. Ez a tünet leginkább vírusra, gyomorrontásra, vagy túlzott gázképződésre jellemző. Amennyiben a fájdalom ennél súlyosabb, azt a belek elzáródásai is okozhatják.

Lokalizált hasfájás
Lokalizált hasfájás a hasunk egy bizonyos területén észlelhető, nagy valószínűséggel valamelyik belső szervünk zavarát jelzi, mint például lép, epehólyag, vagy gyomor (fekély).

Görcsszerű hasfájás
A görcsszerű hasfájás általában nem súlyos állapot, és nagy valószínűséggel a gázok okozta puffadás kísérőjelensége. Gyakran követi hasmenés. A fájdalom, aggasztó jele lehet, ha a hasfájás, több mint 24 órája tart, lázas állapot kíséri, vagy gyakrabban fordul elő.

Görcsös hasfájás
Görcsös hasfájás hullámokban tör ránk, általában hirtelen kezdődik és ér véget. Gyakran súlyos betegség áll a háttérben. A vesekő és epekő gyakran okoz ilyen tüneteket.

Ezeken kívül számos egyéb dolog is okozhat hasfájás tüneteket. A legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

Hasfájást okozó betegségek

A következő felsorolásban azok a betegségek találhatók, melyek gyakran járnak hasfájás tünettel.

Bélelzáródás, epehólyag gyulladás, epekő, krónikus székrekedés, étel allergia, ételmérgezés (szalmonella), vírusos gyomorhurut, gyomorégés, emésztési zavar, reflux, gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség), vesekő, laktóz intolerancia, hasnyálmirigy gyulladás, daganat vagy rák, fekélyek, húgyúti fertőzések.

Hasfájás csecsemőknél

Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz létezik, mint a hasfájás, vagy orvosi nevén infantilis kólika.

A csecsemőkori hasfájás okát régóta kutatják, de a biztos válasz még várat magára. Ez a babák életének első három hónapját igen megkeseríti. Valószínűsíthető oka, hogy az emésztőenzimek, többek között a tejcukoremésztő enzim mennyisége kevesebb még a bélben, mint amennyire szűkség lenne. Ennek ellenére számos hasfájás esetében pusztán már egy kis dédelgetés is elég a babának ahhoz, hogy megnyugodjon.

Hasfájás megelőzése

A következő lépések segíthetnek néhány típusú hasfájás megelőzésében:

 • Kerüljük a zsíros ételeket.
 • Fogyasszunk sok folyadékot minden nap.
 • Inkább gyakrabban étkezzünk, de egyszerre kevesebbet fogyasszunk.
 • Rendszeres testmozgás nagyon sokat segíthet.
 • Kerüljük a gázképződést okozó ételeket.
 • Fogyasszunk magas rosttartalmú tápanyagokat, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt.

Méregtelenítés hasfájás ellen

Szabadítsuk meg szervezetünket, vastagbelünket a lerakódott és felhalmozódott méreganyagoktól, parazitáktól, nehézfémektől, hiszen a hasfájás sok esetben a beleink rossz működésének következménye.

A bélfalon lerakódott szintetikus anyagok azért is nagyon károsak, mert egy részük a bélfalon keresztül újra bejuthatnak a véráramba, amik méreganyaggal szennyezik be a vért. A véráram segítségével pedig bármelyik szervünkhöz képes eljutni a méreganyag.

A rendszeres béltisztítás nagyon sokat segíthet a méregtelenítés folyamatában. Ehhez nyújt biztonságos segítséget a Clean Inside® béltisztító.


Ajánlott termék

Emésztést segítő növényi készítménySwiss Herbal DigestFX® emésztést segítő növényi készítmény

A Swiss Herbal DigestFX® kapszula régen ismert és bevált speciális gyógynövény-kivonatokat tartalmaz (Articsóka-, Édeskömény-, Borsmenta-kivonat), melyek fokozzák a máj és a hasnyálmirigy működését és ezáltal elősegítik az egyik legfontosabb emésztőnedv a hasnyál termelődését valamint az epe-kiválasztását…