Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozás fontossága mindenki számára

Egészséges táplálkozásNapjaink egyik központi témája az egészséges táplálkozás. De mit is gondolnak általánosságban az emberek ez alatt? Az egészséges ételek fogyasztását, mely igazság szerint csak egy része az egészséges táplálkozásnak. Bizonyos ételek, italok fogyasztása gyakrabban, egyesek jóval ritkábban ajánlottak. Tehát az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban, mennyiségben és változatossággal történő rendszeres fogyasztása.

A helyes táplálkozás által a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, hiszen az egészséges étrendnek optimális mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat, mint (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat), illetve energiát nem adó tápanyagokat, mint (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).

Miért ilyen fontos egészségesen táplálkozni a XI. században?

A betegségek többségének kialakulásáért mi, emberek vagyunk felelősek, életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket az orvostudomány életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek hívja. A daganatos megbetegedések következtében történő elhalálozás Magyarországon az egyik legnagyobb. Milyen lesulytó hír, hogy a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető lenne egészséges táplálkozással.

A szív-érrendszeri betegségek mintegy harmada egészséges táplálkozással, illetve életmóddal megelőzhető lenne. Kimutatások támasztják alá, hogy kb. kétszer annyi zsiradékot és koleszterint, valamint három-négyszer annyi konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége van. Sajnos az élelmi rostokban gazdag ételek fogyasztása jóval az ajánlott mennyiség alatt marad, amelynek következménye az érelmeszesedés, magas vérnyomás, ezáltal növelve a szívinfarktus, agyvérzés veszélyét.
Nagy ellenségünk a cukor az elhízás kockázatát rejti magában, emellett a II. típusú cukorbetegség kialakulását is.

Hogyan váltsunk egészséges táplálkozásra?

Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb alkotóeleme a gabonafélék, rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. A teljes kiörlésű gabonák igen kedvező élettani hatással bírnak, szumma-szummárum, csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, segítenek a székrekedés és aranyér megelőzésében, nélkülözhetetlenül fontosak fogyókúra esetén és a cukorbetegek étrendjének is szerves részei.

Teljes kiörlésű gabonának azt nevezzük, melynek a teljes tápanyagtartalma megtalálható a gabonában. Sajnos az egyéb gabonák ezeket elveszítik az őrlés folyamán.
Az egészséges táplálkozás magában foglalja a zöldségek, főzelékfélék és gyümölcsök naponta többszöri fogyasztását, mert jelentős mennyiségben tartalmaznak B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, folsav, béta-karotint. E vitaminhoz diófélék és egyes zöldségek (például zöldborsó, brokkoli, paraj, zeller) fogyasztásával juthatunk.
Az élőflórás savanyított tejtermékek különösen jó emésztőrendszeri hatásúak, segítenek az egészséges, normál bélflóra megtartásában és helyreállításában, illetve rendkívül jó kalciumforrás.

B 12-vitamin forrást a húsokból nyerhetünk, emellett magas a B6-vitamin és cink tartalmuk is. Napi fogyasztásra a soványabb húsok javasoltak, mint vadak, csirke-, pulykamell, comb, sovány sertés (karaj, comb), sovány marha hús javasolt. A közkedvelt párizsi, gépsonka, uzsonna sonka, csirke-, pulyka mell sonka, pulyka java, zalai felvágott, virsli stb., nagy része 30-40 % zsírt tartalmaz, ezen felül koleszterinben is bővelkedik. Az egészséges táplálkozásban nélkülözhetetlen A vitamin forrást juttatni a szervezetünkbe, melyet a belsőségek közül a májban találunk meg. Magas koleszterintartalma miatt ezért csak 2-3 hetente érdemes belőle fogyasztani. A több, sokak által kedvelt belsőségek is hasonlóan havi 1-2 alkalommal fogyaszthatóak (vese, tüdő, szív, az agy és velő).

A hal fogyasztása kifejezetten prioritást élvez omega-3 zsírsavak tartalma miatt. A hal húsa D-vitamint, E-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, továbbá magas a kalcium, magnézium, vas és cink tartalma is. Az egészséges táplálkozásban kétséges a tojás fogyasztásának megítélése. A tojássárga magas koleszterinben bővelkedik, így napi 1 db az ajánlható mennyiség.

Hazánkban a zsiradék fogyasztás a szükségesnél kétszer magasabb, mely egészségügyi problémákhoz vezet. A zsírbevitet korlátozni kell az egészség megőrzése érdekében. A telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint sertés zsír, baromfi zsírok, szalonna, kolbász és hurka félék, vaj, tejszín, magas zsírtartalmú tejföl és a magas koleszterin tartalmú ételeket, mint tojássárga, velő, csirke- pulyka bőre, belsőség kell első körben csökkentenünk.
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékok (napraforgó-, repce-, olívaolaj, margarinok, hal olaj) csökkentik a szérum koleszterin szintet, illetve az érelmeszesedést és az egyes daganatos betegségek kialakulását.

Az egészséges táplálkozás másik fő kérdése a helyes sóbevitel, köztudott, hogy a nátrium nagyon fontos ásványi anyaga a só-víz háztartásnak. A túlzott só fogyasztás növeli a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét, ezen felül növeli a csontokból a kalcium kiválását és kiürítését, mely csontritkuláshoz vezet.

Cukor fogyasztása helyesen. Sajnos a finomított répa- és nádcukor a szervezet számára energiát szolgáltat, de más kedvező hatása nincs. A gyümölcsök és zöldségek, a tej természetes módon tartalmaznak cukrokat (glükóz, fruktóz, laktóz stb.).
Édességet fogyasztani heti 2-3 alkalomnál gyakrabban egyáltalán nem ajánlott, lehetőleg ügyeljünk a csökkentett szénhidráttartalmú készítménekre, illetve a cukor tartalmára. Válasszunk cukormentes, vagy édesítővel készült termékeket.

Az egészséges táplálkozás és az egészséges élet elengedhetetlen alkotóeleme a víz, mely nélkül 3 nap után kiszárad az emberi szervezet. Ügyeljünk az elvárt folyadékbevitelre, ami napi 2-2.5 liter. Messziről kerüljük a magas cukortartalmú, szénsavas üdítőitalokat.
A kávé fogyasztása jótékony hatással bír, de a napi mennyiség ne legyen több egy adagnál.

Az egészséges életmódváltás velejárója a méregtelenítés. A tisztító kúra hiányában szervezetünk nem képes raktározni a különféle vitaminokat, hiszen a lerakódott mérgek miatt nem tudnak hasznosulni. A méregtelenítés alatt a méregtelnítő kúra segítségével távoznak szervezetünkből a felgyülemlett méreganyagok. Évente két alkalommal javasolt a méregtelenítő kúra elvégzése. Erre a legalkalmasabb az a Clean Inside® tisztítókúra, mely nem jár együtt diétával, sem fájdalommal, és kellemetlen mellékhatásokkal sem.
A béltisztító kúra az egyetlen olyan egyedülálló tisztítókúra a mai piacon, mely teljeskörő védelmet nyújt szervezetünknek, egész Európában ismert termék, szakorvosok által tesztelt, laktóz, glutén és gmo mentes.


Ajánlott termék

Immunerősítő antioxidáns formulaDetox Vital® immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.