Bélféreg

BélféregA parazita lényegben olyan betegségeket hordozó egyed, mely emberi vagy állati szervezeten, szervezetben él, és ezekből nyeri táplálékát.

A parazitákra jó példák a tetvek, amik köztudottan az embereken élősködnek, általában közvetlen testi érintkezéssel fertőznek, míg a baktériumok és vírusok olyan paraziták, melyek az emberi testen, és az emberi testben úgyszintén előfordulnak.

A bélféreg egy olyan parazita, ami az emberi testben élősködik. Különféle úton, mint, szennyezett víz, élelmiszer, a házi és a vadon élő állatok széklete, wc ülőke, illetve ajtókilincs segítségével juthatnak be a bélférek tojások szájon át, orron vagy végbélnyíláson keresztül az emberi szervezetbe.

A bélféreg tojások javarészt az emberi testbe, a bélrendszerbe jutva fejlődnek ki, ezzel elindítva a növekedési és szaporodási folyamatot.

A nem kevesebb mint 24 féle bélféreg zöme nem okoz működési zavart a szervezetünkben, azonban egyes fajok, mint a galand és az orsóféreg igen. Ezen egyedek a kültakarójuk segédkezésével diffúzan táplálkoznak és szénhidrátokat vonnak ki a bélnedvből

Érdemes megjegyezni, hogy egy termetes bélféreg akár 9 méter hosszúra is megnőhet.

Problémákat okozó bélféreg típusok

Végbélgiliszta (Enterobius Vermicularis)
A végbélgiliszta egy specifikus bélféreg, amelynek egyedüli hordozója az ember. Kifejlett állapotban a nőstény elérheti a 8-13mm-t, a hím 2-5 mm-t.
Alaptomos módon a végbélnyílás körüli redőkben települnek meg a bélférgek petéi. Előfordulhat emberről emberre történő fertőzés is, szennyezett ruhán vagy ágyneműn. A pete bélbejutása és a kifejlődött nőstány petézési ideje közötti ciklus 1 hónap. A kifejlett bélféreg élethossza körülbelül 2 hónap, a petében lévő lárvák kifejlődése 4-6 óra. Az Egyesült Államokban ez a leggyakrabban előforduló bélféreg betegség.

Orsógiliszta (Ascaris Lumbricoldes)
Az orsógiliszta a leggyakoribb bélféreg, jelenlétükre gyakran csak a fáradékonyság, köhögés hívhatja fel a figyelmet, otthonuk az emberi bél.
Túlnyomórészt a nem megfelelően megmosott zöldségek, gyümölcsök által kerülnek be a szervezetbe. A hímek 15-30 cm, míg a nőstények 20-35 cm hosszúságúra nő meg.
A vékonybél üregeiben élő kifejlett nőstény férgek megközelítőleg 200.000 petét raknak le naponta. Amint a fertőző peték a szervezetbe jutnak, a lárvák kikelnek majd megtámadják bél nyálkahártyáját, elsőként a portális keringési rendszeren, majd a nagyvérkörön keresztül a tüdőbe szállítódnak, azt követően a lárvák tovább fejlődnek a tüdő falán, ennek időtartama 10-14 nap,majd áthatolnak a tüdő léghólyagok falán, a légcsövön keresztül a torokba jutnak, ahol a fertőzött egyén lenyeli azokat. Végül elérik a vékonybelet és kifejlődnek. Érdekességképpen megemlítendő. a kifejlett giliszta élettartama akár 1-2 év is lehet. Az orsógiliszta által terjedő bélféreg fertőzés a leggyakoribb. Hosszabb távú hatásai kihatással lehetnek az emberi szervezetre, a kóros soványság, vérszegénység, tápanyag felszívódási zavar, vagy akár a bágyadtság is.

Galandféreg
Köztudott, hogy a rosszul átsütött húsokkal kerülhet be leggyakrabban az emberi szervezetbe a bélféreg egyik altípusa, a galandféreg.
Kifejlődésük folyamán a laposfejű galandférgek lárvái hozzátapadnak a bélfalhoz.
A horgasfejű galandféreg sokkal ármányosabb, ugyanis a vékonybélben kikelő lárvák a bélfalon átjutva kerülnek a véráramba. A keringéssel egyidejüleg az izmokba, vagy az agyba jutnak, ezt követően betokozódnak.
Fájdalmat és duzzanatot idéz elő az izmokba jutva, míg az agyban igen súlyos tüneteket generál, mint például epilepsziás rosszullétek. Általános tüneteket okozva előfordulhat étvágytalanság, hasfájás, hasmenés, nyugtalanság.

A bélféreg betegség megelőzése

Könnyen megelőzhető a bélférgek által okozott betegségek kezelése, gyakori kézmosás, a fürdőszoba és konyha alapos tisztántartása, a sertés, vagy marhahúsok, kolbászok alapos átsütése, főzése, szűrt és tisztított víz fogyasztása szükségeltetik.

Megelőzhető a bélféreg betegség a rendszeres méregtelenítő kúra alkalmazásával, a bélrendszer tisztán tartásával, amely a Clean Inside® béltisztító révén könnyedén kivitelezhető.

A bélféreg betegség kezelése

Laboratóriumi széklet vizsgálat elvégzésével egyszerűen kimutatható a bélféreg jelenléte szervezetünkben.

Gilisztahajtó gyógyszer szedésével az esetek többségében kiirtható a szervezetből, mindazonáltal van természetesebb megoldás is a paraziták kiirtására, mely hatásos és ugyanakkor biztonságos, ez a Clean Inside® béltisztító program.


Ajánlott termék

Antiparazita táplálékkiegészítőParasic® anti-parazita táplálékkiegészítő

A Parasic® élősködő elleni táplálékkiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.