Bélféreg

       

A parazita egy olyan betegséget hordozó organizmus, mely emberi vagy állati szervezeten, illetve szervezetben él és azokból nyeri táplálékát.

A parazitákra jó példák a tetvek, amik köztudottan az embereken élősködnek, míg a baktériumok és vírusok olyan élősködők, melyek az emberi testen, de az emberi testben is egyaránt megtalálhatók.

A bélféreg az emberi testben élősködő parazita. A bélféreg tojások szennyezett víz, élelmiszer, a házi és a vadon élő állatok széklete, vécéülőke, ajtókilincs segítségeivel juthatnak be az emberi szervezetbe a szájon, orron vagy a végbélnyíláson keresztül.

A bélféreg tojások az emberi testbe, leginkább a bélrendszerbe jutva kifejlődnek, majd növekedésnek és szaporodásnak indulnak. A legalább 24 féle bélféreg többsége nem okoz a szervezetünkben működési zavart, azonban némelyikük, mint a galand és az orsóféreg igen. Ezek a kültakarójuk segítségével diffúzan táplálkoznak és szénhidrátokat vonnak ki a bélnedvből. Egy bélféreg akár 9 méter hosszúra is megnőhet bélrendszerünkben.

Problémákat okozó bélféreg típusok

Végbélgiliszta (Enterobius Vermicularis)

A végbélgiliszta olyan bélféreg melynek egyedüli hordozója az ember. A nőstény kifejlett állapotban 8-13 mm, a hím 2-5 mm.

Ezen bélféreg petéi a végbélnyílás körüli redőkben települnek meg. Emberről emberre történő fertőzés a szennyezett ruhán vagy ágyneműn történhet. A pete bélbejutása és a kifejlődött nőstény petézési ideje közötti időintervallum 1 hónap.

A kifejlett bélféreg élettartama 2 hónap. A petében lévő lárvák 4-6 óra alatt fejlődnek ki. Az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb bélféreg betegség.

Orsógiliszta (Ascaris Lumbricoldes)

Az orsógiliszta a leggyakoribb bélféreg, mely az emberi belekben élősködik. Általában a rosszul megmosott gyümölcsökkel, zöldségekkel kerül be a szervezetbe.

A kifejlett nőstények 20-35 cm hosszúak, a hímek 15-30 cm. Ezek a kifejlett férgek a vékonybél üregeiben élnek, ahol a nőstény megközelítőleg 200.000 petét rak le naponta. A fertőző peték a szervezetbe jutnak, a lárvák kikelnek, és megtámadják a bél nyálkahártyáját, először a portális keringési rendszeren, majd a nagyvérkörön keresztül a tüdőbe szállítódnak. A tüdőben a lárvák tovább fejlődnek, kb. 10-14 napig, majd áthatolnak a tüdő léghólyagok falán, a légcsövön keresztül a torokba jutnak, ahol a fertőzött egyén lenyeli azokat. Ezután elérik a vékonybelet és kifejlődnek. A kifejlett giliszta 1-2 évig is élhet. A leggyakoribb emberi bélféreg fertőzés. Hosszabb távú hatásai lehetnek a kóros soványság, vérszegénység, tápanyag felszívódási zavar, bágyadtság.

Galandféreg

A galandféreg a bélféreg egy olyan típusa, mely legtöbbször a rosszul átsütött húsokkal kerül be az emberi szervezetbe.

A laposfejű galandférgek lárvái hozzátapadnak a bélfalhoz, és ott kifejlődnek. A horgasfejű galandféreg sokkal alattomosabb, ugyanis a lárvák a vékonybélben kikelve, a bélfalon átjutva a véráramba kerülnek. A keringéssel általában az izmokba, vagy az agyba jutnak, és ott betokozódnak.

Az izmokba jutva duzzanatot és ezzel járó fájdalmat okozhatnak, míg az agyban súlyosabb tüneteket, mint például epilepsziás rosszulléteket produkálhatnak. Általános tünetek az étvágytalanság, gyomortáji fájdalom, hasmenés, nyugtalanság.

A bélféreg betegség megelőzése

A bélféreg betegségek megelőzéséhez a gyakori kézmosás, a fürdőszoba és konyha alapos tisztántartása, a sertés, vagy marha húsok, kolbászok alapos átsütése, főzése, szűrt és tisztított víz fogyasztása szükségeltetik.

A bélrendszer tisztán tartása, a rendszeres méregtelenítő kúra alkalmazása is erősen hozzájárul a bélféreg betegség megelőzéséhez. Ez egyszerűen kivitelezhető a Clean Inside béltisztító révén.

A bélféreg betegség kezelése

A bélféreg jelenléte szervezetünkben, az esetek többségében, a széklet laboratóriumi vizsgálatával kimutatható.

Az esetek többségében igen erős féreg, vagy más néven gilisztahajtó gyógyszer szedésével a bélféreg kiirtható a szervezetből.

Ennél sokkal természetesebb megoldás is létezik a paraziták kiirtására, mely hatásos és ugyanakkor biztonságos, ez a Clean Inside béltisztítási program.